Dummy load (zelfbouwen)

Voor al je vragen over antenne's

Moderators: 19-AT-068 Frank, Thijs, Remco Rozenburg, erik_ark

Dummy load (zelfbouwen)

Berichtdoor 19-AT-068 Frank » 29 maart 2012, 12:30

Ik lees vaak dat mensen het vermogen meten met een antenne .De enige juiste manier om het vermogen te meten is met een 50 ohm dummy load en een goede swr/power meter . Een dummy load is heel eenvoudig zelf te maken .

Zie voorbeelden :arrow: http://home.mchsi.com/~kb0hae/ham5.html
:arrow: http://qso365.co.uk/2011/08/building-a-dummy-load/
:arrow: http://www.nonstopsystems.com/radio/fra ... _dummy.htm
Avatar gebruiker
19-AT-068 Frank
Moderator
Moderator
 
Berichten: 4955
Geregistreerd: 18 dec 2006, 21:03
Woonplaats: Enschede/JO32KF

Re: Dummy load (zelfbouwen)

Berichtdoor mas » 07 apr 2012, 10:00

Hoi

Een dummyload bouwen is echt simpel....
Neem een vermogensweerstand van 50 ohm met koelplaat dat is het eenvoudigste.
Er staan er genoeg op internet R50/150Watt voor 3,50 per 2 stuks.
Dan heb je zelfs nog 1 reserve.
Verder had ik nog het volgende om dit simpelle ding uit te breiden met een watt meter.
Verder is het alleen goed rekenen hoeveel weerstand je meter nodig heeft......
En men hoeft natuurlijk geen standen-schakelaar te gebruiken men kan natuurlijk ook 1 schaal van 150 watt nemen.

http://www.cbforum.nl/viewtopic.php?f=66&t=7431


Groeten Mas :)
'73 PA1MNA.
Avatar gebruiker
mas
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 203
Geregistreerd: 26 okt 2011, 10:36

Re: Dummy load (zelfbouwen)

Berichtdoor pino » 07 apr 2012, 10:35

mas schreef:Er staan er genoeg op internet R50/150Watt voor 3,50 per 2 stuks.

waardan ik zoek me de p.....s , linkje of zo
QTH-Rotterdam
Een goede antenne hoeft niet duur te zijn, een dure antenne hoeft niet goed te zijn.©
Avatar gebruiker
pino
www.cbforum.nl SUPERRRRR Freak
www.cbforum.nl SUPERRRRR Freak
 
Berichten: 746
Geregistreerd: 21 feb 2009, 13:31
Woonplaats: Rotterdam

Re: Dummy load (zelfbouwen)

Berichtdoor 19DT2120 » 07 apr 2012, 10:38

Hou er rekening mee dat je geen draad gewonden weerstanden neemt want deze zijn niet inductie vrij!
http://pa0fri.home.xs4all.nl/Diversen/Dummyl/dummyload.htm

Ik weet nog wel een adresje ,die heeft RF FLORIDA 50Ohm/150W weerstanden voor €12,50
Bij interesse pm mij en dan kan je zijn tel.nr krijgen.
>Let's go digital<
JS8call FT8 JT65
WSPR ROS PSK
Etc .
Avatar gebruiker
19DT2120
Super Spammer
Super Spammer
 
Berichten: 1544
Geregistreerd: 25 sep 2006, 15:31
Woonplaats: Eibertjesdarp

Re: Dummy load (zelfbouwen)

Berichtdoor mas » 08 apr 2012, 09:25

Hoi,

Ja na een tijdje zoeken kan ik de personen waar ik het krijg ook even niet vinden.
Ze staan geregeld op marktplaats en tweedehands.nl en tweedehands.net
Of naar een radiovlooienmarkt gaan...
Er zijn daar ook zwaardere te vinden er bestaan namelijk ook R50/500 of sets met koelplaat en plug......
Een volgende radiomarkt is : Radiomarkt Jutberg 17 mei 2012 (staat hier ook ergens in het forum )
Verdere radiomarkten kun je evt vinden door deze site in de gaten te houden: http://www.veron.nl/activiteiten/activiteiten_radiomarkten.html

Wel een andere gevonden op marktplaats van 100W: http://link.marktplaats.nl/527181788

Of deze ziet er top uit 250W voor €9,95 dat is dan echt niet duur en veel power:
http://www.dutchrfshop.nl/index.php?page=shop.product_details&category_id=54&flypage=garden_flypage.tpl&product_id=479&option=com_virtuemart&Itemid=3&lang=en
Dan wel een grotere koelplaat nemen. :)

Hoe dan ook ze hoeven echt niet duur te zijn

Groeten mas
'73 PA1MNA.
Avatar gebruiker
mas
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 203
Geregistreerd: 26 okt 2011, 10:36

Re: Dummy load (zelfbouwen)

Berichtdoor mas » 09 apr 2012, 09:36

Hoi,

Naja kastje zelf bouwen, bij mijn dummyload komt de koelplaat uit een kapotte versterker,de meter uit een kapotte swr meter (naja is een optie).......
Plug zelf gekocht... kost zeker de kop niet.
Gaatjes om de chip te monteren zijn M3 boren met 2,5mm dan wel op de volgende manier om het boortje niet te breken:
    in een kolomboormachine op school/werk bij de TD als je zo'n ding niet hebt.
    Eerst een klein stukje boren bv 1mm diep.
    boortje weer hoog om de spanen van de boor te halen.
    Weer een stukje boren.
    Boortje weer hoog om de spanen van de boor te halen.
    zo doorgaan tot je de juiste diepte hebt.
    Daarna tappen met M3.....
Op de chip iets koelpasta smeren.

Naja een BNC plug kun je natuurlijk er ook opzetten, kun je later meet apperatuur opzetten... (naja is dan ook een optie en niet extra duur)...
Je kunt ook inbouw kastjes kopen bij conrad als je niet weet je hoe deze zelf moet bouwen, maar dat kost natuurlijk iets extra.....
Ik gebruik in zelfbouw gevalletjes het liefst gebruikte materialen en hier en daar iets nieuw maar niet te veel.

Naja.... hoeft echt niet duur te zijn...

Groeten Mas
'73 PA1MNA.
Avatar gebruiker
mas
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 203
Geregistreerd: 26 okt 2011, 10:36

Re: Dummy load (zelfbouwen)

Berichtdoor jackdonio » 09 apr 2012, 10:12

Waar je nog even aan moet denken als je de dummy samenbouwd met een wattmeter is de juiste diode voor de meter
deze moet snel zijn ( om 27Mc te kunnen meter ) , en toch voldoende spanning kunnen verdragen ( voor die dikke vermogens)
eigenlijk moet het dan ook nog een GE Diode zijn ( 0,2 volt knie spanning ) , en geen SI Diode ( 0,7 Volt Kniespanning ) , dit ivm. de meetfout helemaal onderin bij heel laag vermogen
Verder is het gemakkelijk om een schaaltje te maken met aanwijzing in watts
Sluit de dummy aan op een variac en een RMS voltmeter je kunt dan gemakkelijk merktekens zetten voor verschillende vermogens
volgens de formule P = ( Volt-kwadraat) / Ohm
Je kunt dan een leuk schaaltje maken met Watts waarden zodat je Dummy/Wattmeter een luxe uiterlijk krijgt
jackdonio
 

Re: Dummy load (zelfbouwen)

Berichtdoor mas » 09 apr 2012, 11:42

Oef....

De beste diode hiervoor ben ik echt aan het zoeken geweest........
Beste keus 1N4148 deze is voor het HF bereik echt snel genoeg.
Ik Bespaar me een lang verhaal....
Met 1 enkele diode is het minimum vermogen die je meet 0,005 watt in mijn schema heb ik een schakelaar gebruikt om de diverse te overbruggen.
laag vermogen (1 watt) is dan 1 diode ..... hoog vermogen zijn er 5 als je 1Kw gaat meten 7 in serie......
Er zijn andere diodes die kunnen dan weer minder hebben als deze en germanium was ook geen optie gezien de hoge lekstroom...
Als je een milliwatt meter wilt maken wordt dit een heel ander verhaal dan moet je voor een AD8307 gaan (even googelen) die kan dan niet de hoge voltages als de 1N1418....

Goed hier laat ik het liever bij.

Even bijlage de datasheed van de 1N4148 diode....

Verdere voordelen van een BNC uitgangs-plug: je kunt dan natuurlijk een watt meter er op zetten om te testen, maar ook een modulatiemeter of frequentie teller....
Heb je een paar van die dingen in huis, kun je toch aardig de boel testen en meten.

Groet mas
'73 PA1MNA.
Avatar gebruiker
mas
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 203
Geregistreerd: 26 okt 2011, 10:36

Re: Dummy load (zelfbouwen)

Berichtdoor Baer » 17 apr 2012, 16:28

maar hoeveel watt heeft je antenne nodig om door heel nederland te zenden hoever zul je hier mee komen
http://www.marbeco.com/Portofoons-acces ... ation.html
Baer
 

Re: Dummy load (zelfbouwen)

Berichtdoor -Mark- » 18 apr 2012, 21:18

op FM?
heul veul watts, heul veul lengte en heul veul hoogte.

je zult, afhankelijk van wattage, hoogte en plaatsing van de antenne enkele tientallen km's ver komen, give or take.
Op FM bijna niet mogelijk om heel NL te werken.

Maar de echte vraag is: wat heeft dit met dummyloads te maken?
vraag het anders even in een eigen topic in het antennegedeelte....
Afbeelding
Avatar gebruiker
-Mark-
Super Spammer
Super Spammer
 
Berichten: 1842
Geregistreerd: 12 aug 2008, 23:08
Woonplaats: Limburg

Re: Dummy load (zelfbouwen)

Berichtdoor jackdonio » 18 apr 2012, 21:50

Quote maar hoeveel watt heeft je antenne nodig om door heel nederland te zenden

Ongeveer 120 Kilowatt , op een frequentie lager dan 1,5 Mc en een antenne lengte van ongeveer 300 Mtr
jackdonio
 

Re: Dummy load (zelfbouwen)

Berichtdoor 19-DT-170 » 19 apr 2012, 13:18

Hoe kom je aan die wijsheid jackdonio?
Groet,

Pascal / 19-DT-170 / CB0EYS
19-DT-170
Super Spammer
Super Spammer
 
Berichten: 1891
Geregistreerd: 13 sep 2010, 20:09
Woonplaats: Zuid-Limburg

Re: Dummy load (zelfbouwen)

Berichtdoor pino » 19 apr 2012, 13:57

ik zoek nog schema van dummyload met een meetuitgang
QTH-Rotterdam
Een goede antenne hoeft niet duur te zijn, een dure antenne hoeft niet goed te zijn.©
Avatar gebruiker
pino
www.cbforum.nl SUPERRRRR Freak
www.cbforum.nl SUPERRRRR Freak
 
Berichten: 746
Geregistreerd: 21 feb 2009, 13:31
Woonplaats: Rotterdam

Re: Dummy load (zelfbouwen)

Berichtdoor mas » 21 apr 2012, 07:49

Een schema?

Is hier een schema voor nodig?

Ingangplug -> 50 Ohm chip/weerstand -> uitgangsplug
Naja.. hier is er 1....

Meer is het niet
'73 PA1MNA.
Avatar gebruiker
mas
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 203
Geregistreerd: 26 okt 2011, 10:36

Re: Dummy load (zelfbouwen)

Berichtdoor pino » 21 apr 2012, 09:50

ik bedoel een dummyload met een uitgang voor de frequentie counter , als ik me counter gelijk achter me dummyload zet blaas ik hem op met 100watt. dat is al een keer gebeurt
QTH-Rotterdam
Een goede antenne hoeft niet duur te zijn, een dure antenne hoeft niet goed te zijn.©
Avatar gebruiker
pino
www.cbforum.nl SUPERRRRR Freak
www.cbforum.nl SUPERRRRR Freak
 
Berichten: 746
Geregistreerd: 21 feb 2009, 13:31
Woonplaats: Rotterdam

Volgende

Keer terug naar Antennes

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 15 gasten